Huisartsgeneeskunde

Noodzaak

Door de veranderingen in de zorg is er een grotere behoefte om de patiënt indien mogelijk zoveel mogelijk uit de tweede lijn te houden. Indien  diagnostiek en behandeling in de eerste lijn gedaan kan worden  dan is dit over het algemeen kostenbesparend, en bovendien word de druk op de ziekenhuiszorg verminderd waardoor er minder wachtlijsten ontstaan.

Een van de diagnostische middelen die traditie getrouw in de tweede lijn wordt gebruikt is het echografisch onderzoek. Het echo-onderzoek is snel, goedkoop, veilig en kan indien goed uitgevoerd, een substantiële bijdrage leveren aan het onnodig doorverwijzen naar een ziekenhuis. Om deze zorg te kunnen leveren in de eerste lijn moet kwaliteit geborgd zijn. KIEN kan bijdragen aan waarborging van kwaliteit van echografie in de eerste lijn.

Kwaliteit

De echografie dient gebruikt te worden in de huisartsen praktijk bij specifiek voor de huisarts relevante diagnostische problematiek. Het onderzoek zal dan aan de ene kant ingezet  moeten worden om ziekte uit te sluiten, maar ook om een diagnose te bevestigen, en bovendien om mogelijk meer specialistisch onderzoek te initiëren. Een eventuele verwijzing zal meer gericht kunnen plaatsvinden. Bij twijfel of indien tegen de beperkingen van het onderzoek aan wordt gelopen is een verwijzing natuurlijk gerechtvaardigd. Door samenwerking in het veld is bij- en nascholing te realiseren. Daarnaast is door intervisie binnen de deelnemers begrip over indicaties en beperkingen van de uitvoerder duidelijker af te bakenen. Als laatste kan door de inzet van KIEN de borging van kwaliteit door een bijdrage aan certificering en registratie gerealiseerd worden. 

hoi cemal ik kam net terug van vakantie woensdag 17 augustus
Volg @KIENweb op twitter